2024-05-272024-05-27https://hdl.handle.net/20.500.11761/36799We studied the feeding habits of the commercial fish Trichiurus lepturus, a mesopredator with an important role in the energy flow in the coastal trophic webs, in order to contribute to the knowledge of its ecology, tool for its conservation, and an input for the management of fisheries in the Gulf of Urabá, northwestern Colombia. Using gillnets, 320 fish were captured, from which 208 stomachs containing food were extracted, and their contents separated and identified. The food spectrum of the species is integrated by 26 elements, belonging to three great taxonomic groups: fish, crustaceans and mollusks. Engraulid fishes are the main food component at all sampling sites, mosly Centengraulis edentulus and several Anchoa species. There was a trophic overlap among sites, and the importance of mangrove areas for feeding was evident. However, no seasonal or sex variation in diet composition was found, since Engraulids are one of the most abundant fish resources throughout the year in the Colombian Caribbean.Se estudiaron los hábitos alimenticios del pez comercial Trichiurus lepturus, un mesodepredador con un papel importante en el flujo de energía en las redes tróficas costeras, con el objeto de contribuir al conocimiento de su ecología, herramienta para su conservación e insumo para el ordenamiento pesquero del Golfo de Urabá, en el noroeste de Colombia. Usando redes de enmalle se capturaron 320 individuos, de los que se obtuvieron 208 estómagos con contenido. El espectro alimenticio de la especie está integrado por 26 ítems, pertenecientes a tres grandes grupos taxonómicos: peces, crustáceos y moluscos. Entre estos, los engráulidos (Engraulidae) son el principal componente en todos los sitios de muestreo, sobresaliendo Centengraulis edentulus y varias especies del género Anchoa. Se encontró un traslape de presas entre los sitios, siendo evidente la importancia de las áreas de manglar para alimentación. Sin embargo, no hubo variación estacional ni diferencias entre sexos en la composición de la dieta, dado que los engráulidos, su principal presa, son uno de los recursos pesqueros más abundantes en el Caribe colombiano.application/pdfapplication/epub+ziptext/htmlapplication/pdfimage/tiffimage/tiffimage/tiffimage/tiffapplication/vnd.openxmlformats-officedocument.wordprocessingml.documentimage/tiffimage/tiffDerechos de autor 2019 Instituto de Investigación de Recursos Biológicos Alexander Von HumboldtFish dietFood itemsStomach content analysisTrophic ecologyAnálisis de contenido estomacalDieta de pecesEcología tróficaÍtems alimenticiosFeeding habits of the Atlantic Cutlass fish Trichiurus lepturus in the Urabá Gulf, Colombian CaribbeanHábitos alimenticios del pez sable Trichiurus lepturus en el Golfo de Urabá, Caribe colombianoinfo:eu-repo/semantics/article