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Differences in the nutritional content of mature and young Puya leaves (Puya santosii Cuatrec.,Puya goudotianaMez; Bromeliaceae) in the Guavio region, Cundinamarca, Colombia

dc.creatorRomero-Puentes, Luis Javier
dc.creatorTorres-Clavijo, Brayan Leandro
dc.creatorParrado-Rosselli, Ángela
dc.date2017-12-06
dc.date.accessioned2024-05-27T17:11:17Z
dc.date.available2024-05-27T17:11:17Z
dc.descriptionBecause the genus Puya is one of the most important food resource for Andean bears, the nutritional content of its leaves might be important for choosing the individuals, species or quantity in order to meet the bears’ nutritional requirements. The objective of this research was to compare whether or not there are differences between mature and young leaves of two Puya species (Puya goudotiana and Puya santosii) in the paramo ecosystems of the Guavio Region, Colombia. Two leaves per individual were collected from the base of the leaf. Soil samples were also collected in each sample point in order to evaluate if soil related to leaf nutrient content. Results showed marked differences between species. P. goudotiana exhibited the highest concentrations of all elements except for calcium. Also, significant differences were found between conspecific mature and young leaves. The latter showed higher values of phosphorus, potassium and nitrogen, meanwhile mature leaves were higher in calcium. No relationship between soils chemical composition and leaf nutrient content was found. The reasons for these differences and the consequences in the Andean bear diet are discussed.en-US
dc.descriptionLa puya es uno de los recursos alimenticios más importantes en la dieta del oso andino, por lo que el contenidonutricional de sus hojas podría ser un criterio importante para la selección de las especies, los individuosa consumir y la cantidad consumida. El objetivo de esta investigación fue comparar si existen diferenciasnutricionales entre las hojas maduras y jóvenes de dos especies de puya (Puya goudotiana y Puya santosii)en Gachetá, Colombia. Para cada individuo se tomaron dos muestras por estadio de maduración desde la basede la hoja. Se tomaron muestras de suelo para evaluar si este afectaba los nutrientes foliares. Los resultadosrevelan una marcada diferencia entre especies, siendo P. goudotiana la que presentó mayores concentracionesde la mayoría de elementos con excepción del calcio. También se encontraron diferencias significativas entrelas hojas jóvenes y maduras de cada especie, pues en hojas jóvenes el contenido del fósforo, potasio y nitrógenofue mayor, mientras el contenido de calcio fue más alto en las hojas maduras. No se encontró relación entre elcontenido nutricional de las hojas y el suelo. Se discuten las razones que pueden generar estas diferencias y lasposibles consecuencias en la dieta del oso andino.es-ES
dc.formatapplication/pdf
dc.identifierhttps://revistas.humboldt.org.co/index.php/biota/article/view/457
dc.identifier10.21068/c2017.v18n01a5
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.11761/36703
dc.languagespa
dc.publisherInstituto de Investigación de Recursos Biológicos Alexander Von Humboldtes-ES
dc.relationhttps://revistas.humboldt.org.co/index.php/biota/article/view/457/465
dc.rightsDerechos de autor 2017 Instituto de Investigación de Recursos Biológicos Alexander Von Humboldtes-ES
dc.sourceBiota Colombiana; Vol. 18 No. 1 (2017); 68-79en-US
dc.sourceBiota Colombiana; Vol. 18 Núm. 1 (2017); 68-79es-ES
dc.source2539-200X
dc.source0124-5376
dc.subjectAndean bearen-US
dc.subjectBromatological analysisen-US
dc.subjectLeaf nutrientsen-US
dc.subjectMajor elementsen-US
dc.subjectPáramoen-US
dc.subjectAnálisis bromatológicoes-ES
dc.subjectElementos mayoreses-ES
dc.subjectNutrientes foliareses-ES
dc.subjectOso andinoes-ES
dc.subjectPáramoes-ES
dc.titleDifferences in the nutritional content of mature and young Puya leaves (Puya santosii Cuatrec.,Puya goudotianaMez; Bromeliaceae) in the Guavio region, Cundinamarca, Colombiaen-US
dc.titleDiferencias del contenido nutricional de hojas jóvenes y maduras de dos especies de puya (Puya santosii Cuatrec., Puya goudotiana Mez; Bromeliaceae), en la región del Guavio, Cundinamarca, Colombiaes-ES
dc.typeinfo:eu-repo/semantics/article
dc.typeinfo:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.typeArtículo evaluado por pareses-ES
dc.typeInvestigación puraes-ES
dspace.entity.typePublication

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